2021. aasta sporditegevuse kokkuvõte

Sporditegevuse prioriteediks on võimaldada Jõelähtme vallas elavatel lastel, noortel ja täiskasvanutel tegeleda meelepärase sporditegevusega koduvallas.

2021. aastal valmis sport.joelahtme.ee kodulehekülg, mis koondab endas kogu valla sportimisvõimalused ning treeningpaigad koos kirjeldustega.

Spordiobjekte on Jõelähtme vallas Eesti spordiregistrisse (spordiregister.ee) kantud kokku 29. 2021. aastal lisandus senistele spordiobjektidele Iru rannavõrkpalliväljak ja tennise põrkesein. Samuti sai valmis Kostivere staadioni teine etapp, mille käigus ehitati valmis jalgpalli staadion, jooksuringid ja valgustatud terviserada, mida saavad lisaks koolile kasutada kõik piirkonna elanikud. Lisaks alustati uue betoonskatepargi ehitust Kostivere kooli staadionil, mille valmimisaeg on 2022. aasta kevadel.

Spordiorganisatsioone on registreeritud (spordiregister.ee) kokku kümme. 2021. aastal lisandus MTÜ Kayak Realm Sports Club, kus tegeletakse aerutamisega.

Jõelähtme vallas saab kõrgel tasemel õppida ja mängida golfi Estonian Golf & Country Club`is, kus toimetab MTÜ Eesti Golfikool. Samuti pakuvad kõrget konkurentsi Jõelähtme Tehnikaspordiklubi õpilased erinevatel speedway motovõistlustel. Loo Spordihoone koos tema läheduses paikneva terviseraja, tenniseväljaku ja staadioniga moodustavad spordirajatiste kompleksi, kus elanikkonnale on loodud terve rida võimalusi erinevate alade harrastamiseks. Paralleelselt on nii spordihoone kui staadion Loo Keskkooli spordibaasiks, kuid leiavad kasutamist ka teiste Jõelähtme valla haridusasutuste poolt. 2021. aastal paigaldati Loo staadionile 3 uut jõumasinat ning erinevate kõrgustega kangid ja rööbaspuud. Samuti pakub mitmekülgseid võimalusi ka Kostivere kooli uus staadion ja spordisaal.

Spordikoole on Jõelähtme vallas üks, milleks on FC Tiigrid Jalgpallikool. Harrastajad spordiklubides on kokku registreeritud 843. Treenerikutsega treenereid on kokku 17.

Jõelähtme vallas edendatakse ja mitmekesistatakse pidevalt liikumisharrastust ja koolisporti. Riikliku huvihariduse- ja huvitegevuse toetuse rahastuse toel täiendati sportimisvõimalusi ja -vahendeid 2021. aastal üle valla. Neeme Kool sai endale täispuhutava air track-i raja, mis on mõeldud põlve- ja hüppeliigese ning rühivigade treenimiseks ja ülekaaluliste noorte aeroobseks treeninguks. Kostivere staadioni välijõusaali võimalusi täiendati uue välitrenazööri soetamisega, lastele paigaldati uus tasakaalurada. Loo kooli ette kõrvale tehti slackline rada ning huvilistele toimusid ka slackline treeningud. Samuti avati Loo koolis laskespordi ring ning soetati laskespordi vahendeid. Lisaks toimusid huvilistele Loo skatepargis ekstreemspordi trennid.

Loo spordihoone mänguväljakutele lisandusid uued põnevad atraktsioonid: ronimispüramiid, kahe peaga lohe ning maksikoer Fix. Ronilad vastavad mänguväljakute standardile ning on mõeldud ronimiseks eelkõige 3-10 aastastele lastele.  Kostivere alevikku Jõe tn 4 ja Liukivi tn 1 vahelisele haljasalale püstitati ronimispüramiid. Uued atraktsioonid lisandusid ka Kostivere Lasteaia territooriumile.

Kostivere lipuväljaku kõrval asuvas parklas on alates 15.06.2021 avatud uus 24/7 toimiv rattarendi punkt. Kõrvemaa Rattaring on viie Harjumaa valla ühisprojekt maakondlike arengustrateegiate elluviimiseks ja seda rahastati hasartmängumaksust.

Mittetulundustegevuse toetuse abil korraldati traditsioonilisi võistlusi noortele ja täiskasvanutele, toetati spordiväljakute hooldamist ning varustuse hankimist. Näiteks MTÜ Estonian Golf & Country Club-ile eraldati toetust suusaradade sisse ajamiseks ja hooldamiseks, mida saavad tasuta kasutada kõik valla elanikud. MTÜ Jõelähtme matka ja rattaklubile eraldati toetust jooksuvõistluste korraldamiseks ning rattavõistlusteks. MTÜ Jõelähtme Tehnikaspordiklubile eraldati toetust vahendite soetamiseks ning tehnikaringi läbiviimiseks, mis on noortele tasuta. MTÜ Kostivere Spordiseltsile eraldati toetust Kostivere 11.  sildade jooksuks. Samuti sai toetust MTÜ Liipa Selts, kes korraldas discgolfi võistluse ühisprojekti Jõelähtme, Rae ja Viimsi vallaga.

Lisaks toetatakse ka 4 korda aastas „Kultuuri, haridus- ja spordiprojektide“ toetustega erinevaid spordiüritusi ja võistluste osalustasusid. Näiteks sai MTÜ Uusküla Külaselts omaosaluse katteks toetust KOP-i projektile, mille raames loodi Uusküla külaplatsile korvpalliplats. Haljava ja Iru külad said omaosaluse toetust KOP-i projektile, millega soetati välijõusaali seadmeid.
Projektivoorudest said toetust ka mitmed noortelaagrid (nt surfilaager, Movement laager), kuhu said registreeruda soovijad üle valla.